Kto może się ubiegać o środki?
O wsparcie finansowe mogą ubiegać się:
– jednostki samorządu terytorialnego,
– osoby prawne niebędące jednostkami samorządu terytorialnego,
– osoby fizyczne.
Wsparcie finansowe będzie udzielane organom prowadzącym publiczne szkoły podstawowe, w tym szkoły zorganizowane w zespołach szkół, specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych, młodzieżowych ośrodkach wychowawczych i młodzieżowych ośrodkach socjoterapii, a także publiczne szkoły artystyczne realizujące kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej.
Organ prowadzący szkołę może otrzymać wsparcie finansowe na realizację tylko jednego zadania w danej szkole jednokrotnie, przy czym w przypadku szkoły posiadającej organizacyjnie podporządkowaną szkołę filialną również jeden raz w odniesieniu do szkoły filialnej.
Ważne terminy
Szkoła, która ma być objęta wnioskiem o udzielenie wsparcia finansowego przekazuje do organu prowadzącego dane, o których mowa w § 6 ust. 2 pkt. 5 rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 5 lutego 2019 roku w sprawie realizacji modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” dotyczącego wspierania w latach 2019-2023 organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków, w terminie
do 15 kwietnia br.
W 2019 roku organy prowadzące występują z wnioskiem o udzielenie wsparcia finansowego do wojewody właściwego ze względu na siedzibę szkoły objętej tym wnioskiem
do 30 kwietnia br.
Kwalifikacja wniosków nastąpi do 30 maja br.
Przekazanie środków finansowych nastąpi w terminie do 14 dni od dnia zawarcia umowy, jednak nie później niż do 30 czerwca br.
Wsparcie finansowe jest udzielane na realizację jednego z poniższych zadań obejmujących:
- doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek szkolnych (własnej kuchni
i jadalni); - doposażenie stołówek szkolnych, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione;
- zorganizowanie nowych stołówek szkolnych;
- adaptację, poprawę standardu i wyposażenie pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków (jadalni).
W rozporządzeniu dotyczącym Programu znajduje się rekomendowany, zalecany katalog elementów wyposażenia, które powinno być kupione w ramach udzielonego wsparcia. Na liście znalazły się m.in. stoły ze stali nierdzewnej, trzony kuchenne z piekarnikami, zlewozmywaki
z instalacją zimnej i ciepłej wody, zestawy garnków i innych naczyń kuchennych, zestawy noży kuchennych, chłodziarka z zamrażarką, zmywarka do naczyń, piec konwekcyjno-parowy lub piekarnik z termoobiegiem, naświetlacz do jaj, robot kuchenny wieloczynnościowy, podgrzewacze do potraw i talerzy, pojemniki i termosy gastronomiczne, sprzęt do dezynfekcji oraz stoły, krzesła, zastawa stołowa i tace, kosze na odpady.
Jednocześnie określono wymogi, jakie musi spełniać kupione w ramach wsparcia finansowego wyposażenie.
Szczegółowy zakres wyposażenia oraz usług został określony w § 2 ust. 7 ww. rozporządzenia.
Wkład własny w realizację zadania
Program zakłada obowiązkowy wkład własny (finansowy lub rzeczowy) organów prowadzących szkoły w wysokości minimum 20% środków niezbędnych do realizacji dotowanego zadania w odniesieniu do każdej szkoły objętej wnioskiem o udzielenie wsparcia finansowego.
Do wkładu własnego zalicza się:
– wkład finansowy – przeznaczony przez organ prowadzący na zakup usług lub wyposażenia, określonych w § 2 ust .7 ww. rozporządzenia, wydatkowany w roku złożenia wniosku
o udzielenie wsparcia finansowego;
– wkład rzeczowy w postaci usług lub wyposażenia określonych w § 2 ust.7 ww. rozporządzenia, zakupionych w roku złożenia wniosku o udzielenie wsparcia finansowego, ale nie później niż do dnia złożenia tego wniosku, które organ prowadzący zamierza wykorzystać podczas realizacji zadania, objętego wsparciem finansowym lub które wykorzystał do zadań bezpośrednio związanych z realizacją tego zadania w roku złożenia wniosku o udzielenie wsparcia finansowego;
– wkład rzeczowy w postaci wydatków związanych z kosztami osób realizujących zadania
wynikające z zadania, objętego wsparciem finansowym, których poniesienie jest niezbędne do realizacji tego zadania, a nie jest finansowane w ramach udzielonego wsparcia finansowego.
Wartość wkładu rzeczowego powinna być potwierdzona fakturami lub innymi dokumentami uzupełniającymi o wartości dowodowej równoważnej fakturom.
Wsparcie udzielone zostanie w formie dotacji celowej, a w przypadku szkół prowadzonych przez ministra właściwego do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego – w formie dofinansowania.
Maksymalna kwota wsparcia finansowego będzie wynosić:
– 80 tys. zł – na doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek szkolnych (własnej kuchni i jadalni), doposażenie stołówek, które obecnie nie funkcjonują, tak, aby mogły zostać uruchomione lub stworzenie nowych stołówek szkolnych;
– 25 tys. zł – na adaptację, poprawę standardu i wyposażenie pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków (jadalni).
W przypadku występowania z wnioskiem o dzielenie wsparcia finansowego dla kilku szkół należy skopiować „CZĘŚĆ II: DANE DOTYCZĄCE SZKÓŁ W ODNIESIENU DO KTÓRYCH WYSTĘPUJE SIĘ Z WNIOSKIEM O UDZIELENIE WSPARCIA FINANSOWEGO” tyle razy dla ilu szkół występuje się o wsparcie.
Organ prowadzący przekazuje do Lubuskiego Kuratora Oświaty (Kurator realizuje zadanie na mocy porozumienia zawartego z Wojewodą Lubuskim) wniosek o udzielenie wsparcia finansowego na realizację zadania w ramach modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” oraz do swojego wniosku załącza wykaz szkół objętych wnioskiem o udzielenie wsparcia finansowego – wymagane także w przypadku, gdy o wsparcie finansowe wnioskuje jedna szkoła.
Kwalifikacji nie podlegają wnioski niepełne lub złożone po terminie.
Wnioski należy kierować na adres:
Kuratorium Oświaty w Gorzowie Wlkp.
ul. Jagiellończyka 10
66-400 Gorzów Wlkp.
w terminie do 30 kwietnia 2019 roku (liczy się data stempla pocztowego).