Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać realizuje aktualnie projekt pt. Europejskie kompetencje szansą na sukces III w ramach Akcji 1 w sektorze Kształcenie i Szkolenie Zawodowe Programu Erasmus+. Celem projektu jest podniesienie poziomu i jakości kształcenia oraz rozwój zawodowy uczestników poprzez zdobycie doświadczenia warsztatowego za granicą, a także rozwój osobisty, doskonalenie językowe, poznanie specyfiki pracy w Portugalii i Hiszpanii.
Realizacja projektu rozpoczęła się 01.06.2019 i będzie trwała do 31.05.2021. Kwota przyznanego dofinansowania wynosi 121 070,00 EUR.
Uczestnikami projektu jest 48 uczniów z trzecich klas technikum, kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.
Głównym celem projektu jest zdobycie kierunkowych umiejętności zawodowych podczas staży w firmach działających w branży gastronomiczno-hotelarskiej.
W ramach projektu zaplanowano:
- przygotowanie organizacyjne
- przygotowanie językowe
- przygotowanie kulturowe
- przygotowanie pedagogiczne
- 4 tyg. praktyki zagraniczne
Bieżące informacje o projekcie:
http://gastronomik.gorzow.pl/2019/06/03/gastronomik-z-tarcza/
http://gastronomik.gorzow.pl/2019/10/03/rekrutacja-do-projektu-erasmus-2/
Osoby zaangażowane w aplikowanie, realizacje i rozliczanie projektów unijnych w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej- Karamać w Gorzowie Wlkp.:
Małgorzata Ciechanowicz-Budny – nauczyciel przedmiotów zawodowych: obsługa konsumenta, hotelarstwo, marketing.
Koordynator projektów unijnych „Podróże po wiedzę i kulturę” , „Przepis na sukces na rynku pracy !” „Europejskie kompetencje szansą na sukces”- edycja I i III,
specjalista ds. merytorycznych projektów „Nowoczesne kształcenie zawodowe szansą na europejskim rynku pracy”, oraz „ Europejskie staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych
w Gorzowie Wlkp.”,
współtwórca projektów unijnych: „Podróże po wiedzę i kulturę”, „Przepis na dobrą szkołę”, „Przepis na sukces na rynku pracy !”, „Aktywna młodość – pewniejsza przyszłość zawodowa”, „Nowoczesne kształcenie zawodowe szansą na europejskim rynku pracy”, „Europejskie staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.”, „Zawodowcy w Gorzowie” oraz „Europejskie kompetencje szansą na sukces I –III”, „Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza.”
Anna Ciupka – nauczyciel przedmiotów zawodowych: ekonomia, rachunkowość, marketing, bezpieczeństwo i higiena pracy.
Koordynator w projektach: „Nowoczesne kształcenie zawodowe szansą na europejskim rynku pracy”, oraz „Europejskie staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.”, „Europejskie kompetencje szansą na sukces”- edycja II
współtwórca projektów unijnych: „Podróże po wiedzę i kulturę”, „Przepis na dobrą szkołę”, „Przepis na sukces na rynku pracy !”, „Aktywna młodość – pewniejsza przyszłość zawodowa”, „Nowoczesne kształcenie zawodowe szansą na europejskim rynku pracy”, „Europejskie staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.” , „Europejskie kompetencje szansą na sukces I-III”, „Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza.”
Lp. | PROJEKTY UNIJNE | POZYSKANE ŚRODKI |
1. | Program Leonardo da Vinci – Uczenie się przez całe życie
(2012-2014) |
599 817 zł / (70 osób) |
2. | Program Erasmus +
Kształcenie i szkolenia zawodowe (2015-2021) |
1 578 369 zł (144 osób) |
Opis projektów i podejmowanych działań znajduje się na stronie www.gastronomik.gorzow.pl w zakładce PROJEKTY UNIJNE