Uniwersytet Ekonomiczny wraz z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu zaprasza uczniów szkół ponadpodstawowych do udziału w XXVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Olimpiada organizowana jest dla uczniów technikum, słuchaczy kursów kwalifikacyjnych kształcących się w zawodach: technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz liceum ogólnokształcącego. Chęć uczestnictwa w Olimpiadzie należy zgłosić do 27.09.2024 r. Cele Olimpiady to podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół oraz nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami.
W roku szkolnym 2024/2025 Olimpiada obejmuje etap szkolny, okręgowy i ogólnopolski.
- I etap szkolny -18.10.2024 r.
- II etap okręgowy – 29.11.2024 r.
- III etap ogólnopolski – 20 i 21.03. 2025 r.
Laureaci finału Olimpiady otrzymują preferencje przy przyjmowaniu na studia. W roku szkolnym 2024/2025 laureaci mają wstęp bez egzaminu na następujące uczelnie:
- Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
- Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
- Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie,
- Politechnika Gdańska w Gdańsku,
- Politechnika Łódzka w Łodzi,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
- Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy.
Szczegółowe informacje na temat tegorocznej Olimpiady wraz z regulaminem i formularzem zgłoszeniowym znajdują się na stronie: https://www.zsps.poznan.pl/index.php/olimpiada/